понедельник, 3 июля 2017 г.

сік-з-вішні


Для соку використовують всi  сорти вишні, але більш привабливі соки можна отримати з Темниx плодів. Для соку використовують цілком зрілі плоди без гнилі. Отримують сік шляхом пресування або користуючись соковаркою.
Гвинтовий прес деякі садівники виготовляють самі. Складається він з рами, лотка для збору соку, дерев'яної кошики і натискного гвинта з головкою. В кошик розстеляють мішковину і завантажують в неї роздавлені плоди (мезгу). Мішковину закриват, отриманий пакет покривають дерев'яним кругом і затискають гвинтом.


Затискати гвинт следет поступово, даючи соку стекти. Після того, як сік пререстанет стікати, мезгу витягують. Для вторинного пресування в мезгу додають воду (300 г на 1 кг мезги).
Консервують сік способом гарячого розливу або пастеризацією. При пастеризації сік нагрівають (70-80 °), розливають в банки або пляшки ставлять в бачок з гарячою водою (50-55 °), нагрівають до 85 ° і витримують при цій температурі півлітрові банки або пляшки 10, а літрові - 15 хвилин.
Банки виймають з бачка і відразу ж герметично закупорюють прокип'яченими бляшаними лакованими кришками, а пляшки - пробками, які після охолодження заливають смолкою або парафіном.
Скляні кришки притискають дужками, перед тим як ставлять банки в бачок для прогрівання, інакше герметичності в них не буде.
У соковарці сік витягується паром. Складається вона з каструлі для води, сокопріемніка з відвідної трубкою і друшляка для плодів ємністю 2 або 4 кг. Підготовлені плоди поміщають в друшляк, додають цукру (200 г на 2 кг вишні). Якщо соковарка з друшляком ємністю 4 кг, то цукру беруть відповідно 400 м
У каструлю наливають воду, встановлюють приймач соку, друшляк, прикритий кришкою, і ставлять на вогонь. Трубку з затискачем не відчиняють, поки не нагромадиться сік. Гарячий сік зливають в прошпаренние окропом, просушені банки і герметично закупорюють. Якщо сік в банку охолов, його пастеризують.
Мезгу після вилучення соку консервують. Додають 300-400 г цукру, перемішують, нагрівають в цьому ж соковарці 5-7 хвилин. Гарячу масу розкладають в прогріті, сухі банки і закупорюють прокип'яченими кришками.

Комментариев нет:

Отправить комментарий