воскресенье, 7 июля 2013 г.

компот з шовковиці ,варення,шовковиця в сиропі

Компот з шовковиці


Компот можна готувати як з білих, так і з темних плодів або з їх суміші, укладаючи плоди різного кольору пошарово, що надає компоту привабливий вигляд. Для компотів підбирають великі цілі плоди, сортують за ступенем зрілості, відбирають перестиглі і пом'яті, а потім миють у холодній воді і дають їй стекти. Підготовлені плоди укладають в чисті сухі банки і заливають гарячим (температура 50 ° С) цукровим сиропом 25%-ної концентрації (на 1 л сиропу 830 г води і 280 г цукру). На одну банку місткістю про, 5 л витрачається 220 г цукрового сиропу. Банки місткістю 0,5 л наповнюють на 1,5 см, а місткістю 1 л - на 2 см нижче верху горлечка. Наповнені банки накривають прокип'яченими кришками і встановлюють в каструлю з водою, нагрітою до 60 ° С для пастеризації. Час пастеризації при 85 ° С для банок місткістю 0,5 л - 12-15 хв, 1 л - 15-20 хв. Після обробки банки герметично закупорюють, перевертають вниз шийкою і охолоджують.


Варення з шовковиці


Перший спосіб. Цілі щільні плоди миють, дають воді стекти, поміщають їх в емальований таз, заливають гарячим (температура 80 ° С) цукровим сиропом, приготованим з розрахунку 1,2 кг цукру і 400 г води на 1 кг ягід, варять на слабкому вогні 5 хв і охолоджують до 20-25 ° С. Другий раз варять 8-10 хв і знову охолоджують 10-15 хв. Втретє варення уварюють до готовності.
 
Другий спосіб. Залиті сиропом плоди витримують 3-4 ч. Потім їх відкидають на сито або друшляк, а сироп уварюють до температури кипіння 104-105 ° С. У готовий сироп опускають відкинуте плоди і варять їх на сильному вогні до повної готовності.
 
Третій спосіб. Шовковицю пересипають цукром і, витримавши 6-8 год, проварюють 5-8 хв на слабкому вогні. Після цього знову залишають на 5-10 хв. Так проробляють кілька разів до повної готовності варення.
 
При всіх способах варіння в кінці уварювання варення до нього додають 2-3 г лимонної або виннокам'яної кислоти на 1 кг шовковиці. Готове кипляче варення розливають у підігріті сухі банки, накривають прокип'яченими кришками, герметично закупорюють, перевертають вниз шийкою і охолоджують.


Шовковиця в цукровому сиропі


Для такого виду консервів можна брати плоди будь-якого кольору або суміш сортів різного забарвлення. Стиглі плоди промивають холодною водою, дають воді стекти, а потім розкладають їх в один шар на клейонку для обсушування. У процесі сушіння шовковицю періодично перемішують, щоб висохла вся поверхня плодів. Обсушену шовковицю пропускають через м'ясорубку. Варять цукровий сироп з розрахунку 1,2 кг цукру і 300 г води на 1 кг шовковиці.  


Подрібнену шовковицю заливають киплячим цукровим сиропом, суміш добре розмішують і в гарячому стані розфасовують у стерилізовані гарячі банки, наповнюючи їх доверху. Наповнені банки накривають попередньо приготованими гуртками з пергаментного паперу, змоченими в спирті, діаметр яких дорівнює зовнішньому діаметру банки, герметично закупорюють кришками і охолоджують при кімнатній температурі, що не перевертаючи. Якщо маси заготовлено більше ніж на три банки місткістю 0,5 л, то після закупорювання трьох банок залишилася масу підігрівають у каструлі до температури 92-95 ° С, а потім продовжують фасовку.

Комментариев нет:

Отправить комментарий