для приготування старовинної наливки необхідно використовувати сливи тільки одного сорту - угорки, абсолютно стиглі, зняті з дерева.
Насипати їх повний бочонок і потім налити 4 частини горілки і 1 частина холодної кип'яченої води, залишити в спокої в погребі на підставці тижні на 3-4.
Потім рідину злити в окрему бутель, сливи ж залити горілкою вдруге, залишити простояти два тижні, злити рідину, залити сливи втретє горілкою, дати постояти 7 тижнів, тоді всі ці три наливки змішати разом, підсолодити по смаку від 100 до 300 г цукру на пляшку, закупорити, засмолити, тримати в погребі.
Можна приготувати наливку трохи по-іншому.
Чинити так само, як в попередньому рецепті, тільки води додавати не треба, а горілки чим міцніше, тим краще.
Можна доливати горілкою в міру використання. У пляшки наливку розливати не треба, і береться вона в місці зі сливами для вживання.
Існує і осучаснений рецепт "Малоросійської сливянки".
Взяти на 10-літровий балон 6 кг очищеної сливи, 2,8 кг цукру і 3 склянки води.
Свіжі зрілі плоди помити, видалити плодоніжки, розрізати на дві половинки і видалити кісточки.
Половинки плодів помістити в скляний балон, додати цукор або цукровий сироп, шийку балона зав'язати марлею і встановити балон в теплому місці на 2-4 дня.
Як тільки з'являться ознаки бродіння, марлю з балона зняти, встановити водяний затвор і витримувати до повного припинення бродіння. Після закінчення бродіння (через 20-30 днів) наливку фільтрують через марлю і вату.
Частину, що залишилася мезгу віджимають і ще раз фільтрують. Відфільтровану наливку розливають в підготовлені пляшки, які закупорюють пробками.
У деяких областях України готували наливку "Слив'янка з прянощами". Рецепт приготування наступний.
Взяти стиглі сливи солодких сортів, розрізати і видалити кісточки, зсипати в сулію і залити міцною горілкою, додати цукру і пряної суміші, приготовленої заздалегідь, (2 чайні ложки на 1 л) і наполягати 4-6 тижнів.
Провести 3-4 зціджування і після дозрівання наливку процідити і дати відстоятися, а потім зняти з осаду, розлити в пляшки і зберігати в прохолодному місці.
Комментариев нет:
Отправить комментарий