Різноманітні рецепти консервації печериць на зиму допомагають підібрати оптимальні страви, які будуть радувати всю сім'ю цілий рік. Але щоб отримати якісні грибні консерви з високим вмістом поживних речовин, необхідно дотримуватися основних правил.
Печериці на зиму слід збирати в погожі дні і в першій половині дня (до полудня), в іншому випадку термін їх зберігання помітно скорочується, а приготовані з таких грибів консерви не володіють настільки приємним і специфічним смаком.
При зборі потрібно пам'ятати, що гриби дуже активно накопичують радіонукліди і солі важких металів, які становлять велику небезпеку для здоров'я людини.
Тому не можна збирати гриби в місцях випадання радіоактивних опадів, в зоні дії промислових підприємств, а також уздовж автомобільних і залізниць.
У грибах, зібраних в несприятливих промислових зонах і вздовж доріг, вміст важких металів перевищує норму у багато разів: свинцю - в 5 разів, міді - в 12 разів, кадмію - в 8 раз, ртуті - в 37 разів.
Піддавати їх переробці необхідно в день збору, щоб уникнути утворення в грибах отруйних сполук.
Збирати гриби найкраще в широкі кошика, поміщаючи їх капелюшками вгору. У такому положенні вони краще зберігають форму, не мнуться і не кришаться.
Для заготовок найкраще збирати молоді гриби.
Щоб очищені гриби не почорніли, їх потрібно відразу опустити в холодну підсолену або підкислену воду.
Після попередньої механічної обробки білі гриби обдають 2-3 рази окропом, а решта відварюють протягом 4-5 хвилин. Після такої теплової обробки гриби стають м'якими і еластичними і не кришаться.
Для збереження в грибах поживних і смакових речовин, їх потрібно готувати при слабкому нагріванні, температура не повинна перевищувати 95-97 градусів, т. Е. Відвар повинен лише слабо кипіти. При тепловій обробці дрібно нарубані гриби досягають готовності за 10-15 хвилин, більші - за 20-25 хвилин. Початком варіння і гасіння потрібно вважати момент закипання рідини.
Відварювати гриби для засолювання потрібно окремо, оскільки час варіння кожного виду грибів різний.
Гриби не слід присмачувати особливо гострими прянощами і приправами, вони повинні лише злегка підкреслити приємний смак і тонкий природний аромат грибів.
Комментариев нет:
Отправить комментарий