понедельник, 16 сентября 2019 г.

Як законсервувати печериці на зиму



Різноманітні рецепти консервації печериць на зиму допомагають підібрати оптимальні страви, які будуть радувати всю сім'ю цілий рік. Але щоб отримати якісні грибні консерви з високим вмістом поживних речовин, необхідно дотримуватися основних правил.



Печериці на зиму слід збирати в погожі дні і в першій половині дня (до полудня), в іншому випадку термін їх зберігання помітно скорочується, а приготовані з таких грибів консерви не володіють настільки приємним і специфічним смаком.
При зборі потрібно пам'ятати, що гриби дуже активно накопичують радіонукліди і солі важких металів, які становлять велику небезпеку для здоров'я людини.
Тому не можна збирати гриби в місцях випадання радіоактивних опадів, в зоні дії промислових підприємств, а також уздовж автомобільних і залізниць.

У грибах, зібраних в несприятливих промислових зонах і вздовж доріг, вміст важких металів перевищує норму у багато разів: свинцю - в 5 разів, міді - в 12 разів, кадмію - в 8 раз, ртуті - в 37 разів.

Піддавати їх переробці необхідно в день збору, щоб уникнути утворення в грибах отруйних сполук.
Збирати гриби найкраще в широкі кошика, поміщаючи їх капелюшками вгору. У такому положенні вони краще зберігають форму, не мнуться і не кришаться.
Для заготовок найкраще збирати молоді гриби.
Щоб очищені гриби не почорніли, їх потрібно відразу опустити в холодну підсолену або підкислену воду.
Після попередньої механічної обробки білі гриби обдають 2-3 рази окропом, а решта відварюють протягом 4-5 хвилин. Після такої теплової обробки гриби стають м'якими і еластичними і не кришаться.
Для збереження в грибах поживних і смакових речовин, їх потрібно готувати при слабкому нагріванні, температура не повинна перевищувати 95-97 градусів, т. Е. Відвар повинен лише слабо кипіти. При тепловій обробці дрібно нарубані гриби досягають готовності за 10-15 хвилин, більші - за 20-25 хвилин. Початком варіння і гасіння потрібно вважати момент закипання рідини.
Відварювати гриби для засолювання потрібно окремо, оскільки час варіння кожного виду грибів різний.
Гриби не слід присмачувати особливо гострими прянощами і приправами, вони повинні лише злегка підкреслити приємний смак і тонкий природний аромат грибів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий