суббота, 31 августа 2019 г.

Як зберегти яблука свіжими всю зиму?

Як зберегти яблука свіжими vsyu zimu

Про те, що яблука можна зберегти свіжими до весни, знає кожен садівник. За правилами ж закладають плоди в сховище не всі. Це тільки на перший погляд здається: склав акуратно красиві фрукти в ящик - і справу зроблено. Не тут то було! Щоб яблука всю зиму і весну радували своєю свіжістю і товарним виглядом, необхідно знати деякі секрети. І розповість нам про них провідний науковий співробітник відділу зберігання та переробки РУП «Інститут плодівництва», кандидат сільськогосподарських наук Марія Максименко.



- Марія Григорівна, від чого в першу чергу залежить тривалість зберігання?

- Наскільки довго будуть зберігатися яблука, безпосередньо залежить від їх сорту. Адже далеко не кожен здатний тривалий час зберігати харчові та поживні властивості. Така якість сорту і називається лежкостью.

Перш за все потрібно мати на увазі, що тривале зберігання можливо не для всіх яблук. Є сорти, які при створенні відповідних умов без проблем можуть пролежати понад півроку, а інші, не дивлячись на самий ретельний і дбайливий догляд, починають псуватися вже через тиждень. Чим вище лежкість, тим більше шансів на те, що ваш урожай доживе до весни і при цьому на ньому не з'явиться ознак псування.



Яблука раннього дозрівання, як правило, довго не зберігаються і повинні бути використані відразу після збору. Інакше з часом вони стануть ватяними, втративши свій хрест. Яблука середнього терміну дозрівання можна зберігати в прохолодному місці протягом декількох тижнів. За умови, що зібрані вони незадовго до досягнення повної зрілості. Кращими ж для зберігання вважаються зимові сорти яблук, у яких період знімною зрілості настає в кінці вересня або початку жовтня.

- Чи має значення спосіб, яким збирали урожай?

- Закладати на зберігання потрібно тільки ті плоди, які знімали з гілок руками. При збиранні їх потрібно захоплювати всією долонею, трохи піднімати і, прокручуючи, зривати разом із плодоніжкою. Ні в якому разі не можна дряпати плоди, м'яти пальцями і сильно стискати, тому що рани і вм'ятини приведуть лише до більш швидкого псування. Тому працювати краще в м'яких рукавичках. Не годяться для зберігання і опале яблука. При ударі об землю травмується м'якоть. Згодом в цьому місці спочатку утворюється темна пляма, а потім плід починає гнити. Зазвичай це стає помітним вже через 15 - 20 днів. Починати прибирання потрібно з нижнього ярусу крони і проводити виключно в суху погоду.

- Збирання врожаю - це і свого роду тестування здоров'я саду.

- Так, під час збору яблук можна багато чого довідатися, оцінивши їх якість і стан. У тому числі і про шкідників, які зіпсували плоди. Так, личинки плодожерки, як правило, прогризають фрукт, роблячи отвір в його серцевині. Багато хто саме такі яблука називають червивими. Проти цього шкідника ефективні ловчі пояси і феромонні пастки.

Яблуневий пильщик робить вузькі отвори, що виходять в різних місцях фрукта. Від цього шкідника нелегко позбутися. До того ж одна комаха найчастіше вражає відразу кілька плодів. Тому все уражені плоди найкраще знищити ще влітку, до збору врожаю.

Парша - причина чорних або коричневих, покритих дрібними лусочками плям на яблуках і листках, які ще й скручуються трубочкою. Виявивши парші у себе в саду, виріжте сухі гілки, згріб і винесіть опале яблука і листя, на яких грибки можуть пережити зиму і знову заразити дерево в наступному році. Парша ніяк не позначається на смаку плодів. Але якщо шкірочка пошкоджена, то може зменшити час зберігання.



- Фахівці в один голос говорять про те, що плоди обов'язково треба розсортувати по сортах і розмірам. Для чого це треба?

- По-перше, у плодів різних сортів зазвичай і різні терміни зберігання. Тому і зберігати їх треба окремо. І бажано ще розсортувати плоди за розміром. Великі яблука зберігаються погано, тому їх краще з'їсти в першу чергу, а пошкоджені - використовувати для приготування варення або компотів.

Для зберігання найкраще підійдуть плоди середнього розміру без вм'ятин, подряпин і інших пошкоджень. Навіщо потрібна калібрування? Через газ етилену. Великі яблука більш зрілі і виділяють його набагато більше. А цей газ прискорює дозрівання плодів, які поруч. І якщо в одному ящику зберігатимуться яблука різних розмірів, то через етилену, що виділяється великими плодами, середні і дрібні плоди почнуть швидше дозрівати. До того ж фрукти-велетні швидше почнуть псуватися, що може також привести до великої втрати врожаю. Якщо зберігати змішані за розміром яблука, то доведеться їх частіше перебирати. А це час. Та й плодам зайва перебирання ні до чого.

- Чи треба відразу після знімання відправляти яблука в сховище?

- Звичайно, треба. Але відразу ж поміщати плоди в холодне приміщення не варто. Необхідно провести попереднє охолодження. В іншому випадку при низькій температурі зберігання на плодах може з'явитися конденсат, що загрожує ураженням, хворобами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий