вторник, 18 августа 2020 г.

борщова заправка на зиму - кращі рецепти

Борщова заправка на зиму з буряком і морквою 


Інгредієнти для коханої класики: 
Овочі зважуємо після очищення. Буряк - 2 кг Морква - 2 кг Цибуля ріпчаста - 2 кг Помідори - 2 кг Масло - 600-650 мл Цукор - 200 г Сіль - 130 г (близько 5 ст. Ложок) Оцет (9%) - 100 мл Вода - 150 мл чорний перець горошком - 15-20 шт.



 Лавровий лист - 4-5 шт. Вихід консервації - 10 банок по 700 мл і 1 літрова. Час приготування - 2-3 години. Потрібна велика каструля на 10 л. Емаль або нержавіюча сталь. 

Якщо хочете менше Борщівка, ділите всі компоненти на 2. 

Тоді вам вистачить сотейника на 7-8 літрів. У перший раз можна зробити менше заправки на зиму. Так ви зможете оцінити, чи ваш смак у борщовий заготовки, і легше впораєтеся при варінні. Готуємо компоненти. Буряк і моркву моєму. 

Разом з цибулею чистимо від шкірки. Помідори миємо і видаляємо зелене ложе плодоніжки. Все зважуємо. Ми любимо рецепти прості, тому перемелює помідори на блендері. 

Можна вчинити по-іншому. Очистити і порізати томати середнім кубиком. Тоді робимо надрізи на попка і заливаємо гарячою водою на 1 хвилину. Дістаємо з окропу і миттєво знімаємо шкірку помідорів, піддягаючи її ножем. Подрібнюємо овочі. 

Швидкий спосіб для коренеплодів - м'ясорубка з насадкою-теркою для овочів або кухонний комбайн. Аналогічно робимо і вручну: крупно трьом. Другий варіант: натерти на тертці Бернер - з насадкою для тонкої соломки. Нам потрібні короткі соломинки, тому кладемо овоч без великого нахилу до лез. 

Ця нарізка вишукана, як в ресторані. Ми отримаємо класичну бурякову соломку. Лук можна пропустити через м'ясорубку, або тертку Бернер, або дрібно порубати ножем. Помідори подрібнюйте як любите. Швидко перебейте блендером зі шкіркою. Або поріжте очищені томати (метушні буде більше). 

Тушкуємо борщову заправку на зиму. У каструлю наливаємо половину масла і закладаємо подрібнені буряк, морква, цибуля. Зверху наливаємо другу половину масла і гарненько перемішуємо овочеву масу так, щоб масло було і на дні, і всередині овочевої маси. Відокремлюємо 1/3 від води і оцту і вливаємо в овочі.

 Перемішуємо і ставимо на малий вогонь (!). Овочі повинні виділити сік, тоді можна не боятися, що вони підгорять. Як тільки маса пустить сік, збільшуємо нагрівання і даємо заправці закипіти. Відразу зменшуємо вогонь до слабкого кипіння (так, щоб овочі трохи булькали). Накриваємо кришкою і прогріваємо масу 10-15 хвилин, перемішавши її за цей час 1-2 рази - від низу до верху.

Наступним кроком додаємо подрібнені томати і залишився оцет і воду. Кладемо цукор, сіль і горошини перцю. Перемішуємо. Знову доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь. Тушкуємо заправку до готовності на помірному вогні під кришкою - ще 30 хвилин. Наша мета - розм'якшити буряк і морква.
Через 20 хвилин гасіння кладемо в каструлю останню спецію - лавровий лист. Можна покласти і раніше - з цукром і сіллю. Але є ризик, що буде гірчити. Ми завжди додаємо лаврушку за 10 хвилин до закінчення теплової обробки.

В цілому овочі за рецептом готуються 1 годину. Короткий покроковий алгоритм. З маслом і 1/3 води і оцту чекаємо виділення соку на слабкому вогні. Збільшуємо вогонь і доводимо до кипіння. На помірному вогні під кришкою тримаємо 10-15 хвилин. Додаємо залишок оцту і води, цукор, сіль, перець і даємо закипіти на сильному вогні. На помірному вогні тушкуємо 30 хвилин під кришкою до розм'якшення овочів За 10 хвилин до кінця додаємо лавровий лист. Закочує заготовку в банки. Стерилізуємо кришки і зручні невеликі банки - 500-700 мл. Розкладаємо заправку максимально гарячої. Зменшуємо вогонь до мінімального, але не виключаємо (!).

 Половник потримаємо в окропі 2-3 хвилини: тепер він стерильний і можна розкладати масу по банках. Регулюємо порівну густу і рідку частини і наповнюємо заготівлі під самий верх. Все Борщівка краще фасувати під саме горло.

Закриваємо банки кришками для тривалого зберігання на зиму закачування перевертаємо і перевіряємо на підтікання. Тобто дивимося, з'являються чи краплі у горлечка. Готову борщову заправку щільно обертаємо ковдрою для повільного охолодження.

Комментариев нет:

Отправить комментарий