четверг, 30 августа 2018 г.

Варення з винограду і джем (желе) по домашньому

 . Варення з винограду з яблуками і лимонами

Смачне і цікаве варення з винограду, яке співає і щебече на початку варіння, коли ягоди, під впливом високої температури, вистрілюють свої кісточки (їх можна зібрати з поверхні варення шумівкою). Якщо у вас виноград без кісточок, то по цьому ж рецепту можна зварити виноградний джем (по консистенції буде як желе), треба тільки подрібнити варення в пюре блендером в самому кінці варіння.



Склад і пропорції Виноград - 1 кг; Яблука - 0,3-0,5 кг; Лимон - 1 штука (сік); Цукор - 1 кг (для зберігання при кімнатній температурі) або 300 г (для зберігання в підвалі або холодильнику); Вода - 100 мл; За бажанням - коньяк (італійці використовують виноградну горілку граппу) - стаканчик (я наливала 100 г). Виноград і яблука для варення. У мене був виноград з кісточками, в варення це не заважає, випльовує їх так само, як і вишневі, тільки виноградні менше.


Промити, обсушити, нарізати: Виноград, обібрати ягоди з гілочок (в варення йдуть тільки хороші ягоди без пошкоджень). Яблука очистити від шкірки і серцевини, нарізати кубиками середнього розміру. Все викласти в таз для варіння варення, полити лимонним соком (я і залишилася м'якоть лимона кладу, витрусивши кісточки і нарізавши її дрібніші). Засипати цукром.

Дати постояти кілька годин, виноград потече. Якщо часу немає, то відразу додати води, і на помірному вогні, часто помішуючи, довести до кипіння.
Варити варення, помішуючи і знімаючи пінки, на середньому вогні до готовності (40 хвилин або трохи довше, дивлячись скільки варення в тазу і який таз).

Ближче до кінця додати коньяк (якщо хочете). Коли на поверхні будуть з'являтися виноградні кісточки, зібрати їх ложкою з дірочками. Ознака готовності - тест на блюдце: капнути краплю сиропу на холодне блюдце, якщо вона не розтікається, як водичка, то варення готове. Я вловила, що сироп готовий, коли при помішуванні зрозуміла, що він злегка пристає до стінок і дну таза.

А до цього легко стікав. Готове варення розфасувати по заздалегідь підготовленим банкам і закрити підготовленими кришками (все треба вимити. Потім простерилізувати або обдати окропом). Кришки залізні, що загвинчуються.
Зберігати в сухому і темному місці, далеко від джерел тепла (при кімнатній температурі, якщо цукру поклали багато, в холодильнику, якщо тільки 300 г).

Комментариев нет:

Отправить комментарий