суббота, 31 августа 2019 г.

Ткемалі З ТОМАТНОЇ ПАСТОЮ


Для будь-якого кулінара приготування соусу, а вже тим більше заготівля його на зиму, є чи не найбільш важливим з усіх кулінарних процесів. Соус ткемалі є типовим представником грузинської кухні і для його виготовлення потрібно кілька інгредієнтів, які виростають лише на території Грузії і південніше.




Найпростіше приготувати соус ткемалі за цим рецептом з уже готовою, що продається в магазинах томатної пасти. Її густа консистенція найкращим чином відповідає кулінарним вимогам, необхідним для приготування соусу. Але хорошу пасту з томатів іноді складно буває підібрати. З іншого боку, якщо у вас є в розпорядженні власний присадибну ділянку з великою кількістю вирощуваних на ньому томатів, то, без сумніву, їх потрібно використовувати для виготовлення томатної пасти своїми руками.
За цим рецептом томати необхідно добре вимити в проточній воді, розрізати на шматочки, помістити кілька в каструлю без рідини і поставити нагріватися.


Досить скоро томати виділять сік і осядуть. Змішавши їх, додавайте чергову порцію помідорів і знову чекайте виділення соку. Так, робіть доти, поки вся каструля і не наповниться томатної масою доверху. Постійно помішуючи дерев'яною ложкою або лопаткою, доведіть масу до кипіння і варіть близько 20 хвилин на невеликому вогні. Потім сік можна злити, акуратно процідити його через друшляк, а з решти маси продовжити виготовлення пасти.

Для цього продовжуйте тримати її на невеликому вогні, помішуючи час від часу, поки вміст каструлі не зменшиться в 5-6 разів. Приготовану томатну пасту змішайте з сіллю. За рецептом на 1 кг готової томатної пасти необхідно додати 90 грам крупної солі.

необхідні компоненти
Отже, що ж вам знадобиться, щоб приготувати соус ткемалі з томатною пастою на зиму? Всі компоненти цілком доступні і навряд чи викличуть у вас які-небудь питання. Зате смак соусу вийде дуже гармонійним, і приправу можна буде використовувати і як добавку до м'яса, і для виготовлення перших страв, наприклад, знаменитого супу-харчо.


У рецепта немає обмежень щодо використання певного сорту сливи, але бажано, щоб вона була кислуватою на смак. Ідеально підійде алича. В останні роки багато любителів садівники вирощують її культурні форми у себе на ділянках, тому з кінця липня по вересень-жовтень на ринку або у знайомих можна з легкістю знайти ці плоди.

Алича або слива кисла - 4 кг;
Томатна паста - 700 грам;
Часник - 300 грам;
Гострий червоний перець - 3 стручки;
Насіння коріандру - півсклянки;
Цукровий пісок - 1,5 склянки;
Сіль - 60 грам.
Ще вам знадобиться вода, її потрібно брати стільки, щоб тільки покрити спочатку плоди аличі з головою.


Зауваження!
Замість насіння коріандру, можна взяти приблизно така ж кількість подрібненої кінзи.
етапи виготовлення
Найперший етап у виготовлення соусу - найскладніший. Необхідно добре обполоснути аличу або сливу в проточній воді, залити її в емальованій каструлі і поставити на середній підігрів. Після закипання варити недовго - буквально 4-5 хвилин і відразу ж відкинути плоди на друшляк. Після стікання зайвої рідини і деякого охолодження, аличу звільнити від кісточок, протерши через друшляк або через сито.

Зауваження!
Рідко, але буває, що аличу або сливу можна ще в сирому вигляді досить легко звільнити від кісточок. Цим необхідно обов'язково скористатися для полегшення процесу.
В результаті у вас повинна вийти досить рідка фруктова маса.


На наступному етапі очищаєте часник і поділяєте його на зубчики, а гострий перець звільняєте від насіннєвих камер і хвостиків. Подрібнює обидва компонента за допомогою м'ясорубки або блендера. Додаєте до них томатну пасту, ні в якому разі не розбавляючи її. Під кінець в овочеву суміш кладете насіння коріандру, цукор і сіль і все ретельно перемішують.

На останньому етапі сполучаєте овочеву і фруктову суміш, розмішуєте і ставите на середній підігрів. Після закипання варити необхідно близько 20 хвилин. Соус повинен вийти, як негуста сметана.

Важливо!
Якщо з якихось причин ви захочете замінити в цьому рецепті пасту на томатний сік, то уварювали готову масу необхідно не менше 40-50 хвилин.

Для збереження його на зиму отриманий соус ткемалі розкладається в гарячий

Комментариев нет:

Отправить комментарий