суббота, 31 августа 2019 г.

рецепти консервації ожини(Сироп з ожини,варення з ожини,повидло з ожини,желе з ожини)

Сік ожини натуральний


Ягоди подрібнити і віджати сік. Профільтрувати його, підігріти і довести до кипіння. Потім розфасувати по банкам (або пляшках), закупорена і витримати під ковдрою до охолодження. Або ж пастеризувати при 85 ° C:

- банки ємністю 0,5 л - 15 хвилин,

- банки ємністю 1 л - 20 хвилин.

 Ожина натуральна


Для приготування натуральних консервів ягоди очистити від чашолистків, впорядкувати за ступенем зрілості, видалити м'які і пошкоджені плоди.

Ожину слід промити в холодній воді і укласти в підготовлені банки. Залити окропом, накрити кришками і стерилізувати:

- ємністю 0,5 л - 9-10 хвилин,

- ємністю 1 л - 10-12 хвилин.

Після стерилізації банки негайно закупорити, перевірити герметичність і охолодити при кімнатній температурі.



 Компот з ожини


Підготовлені ягоди укласти в банки, злегка струшуючи їх, і залити цукровим сиропом, підігрітим до 85-90 ° C.

Для заливки ожини приготувати сироп міцністю 60%, додаючи на 1 л води 1500 г цукру. Отриманим кількістю (1930 г) можна залити 7-8 банок ємністю 850-900 м

Стерилізація ожини триває 8-10 хвилин з моменту закипання води. Після стерилізації компот охолодити холодною водою.

Сироп з ожини


• 1 л соку ожини

• 1,5 кг цукру

• 6 г лимонної кислоти

Перебрану ожину обполоснути водою і розім'яти. На 1 кг ожини додати 3/4 л води і поставити на 12 годин в прохолодне місце.

Суміш профільтрувати. Сік підігріти до 80 ° C, додати цукор, лимонну кислоту, розлити по банках і закрити кришками.

Варення з ожини


• 1 кг ожини

• 1,5 кг цукру

• 3 склянки води

На варення слід відібрати великі, міцні, інтенсивно забарвлені і ароматні ягоди.

Перебрану ожину промити і дати стекти воді.

З цукру і води приготувати сироп, уварівая його до повного розчинення цукру. Коли сироп охолоне, в нього додати ожину і витримати 1 годину, а потім варити варення, не заважаючи, до необхідної густоти. Піну, що утворюється періодично видаляти шумівкою.

Варення можна витримати в дрібній посуді одну ніч, а потім розлити в банки.


 Варення з ожини з лимонним соком


• 1 кг ожини

• 1 кг цукру

• 2 ст. ложки лимонного соку

• сіль

У каструлі змішати ожину, цукор, лимонний сік і сіль. Довести до кипіння, часто помішуючи, потім продовжувати варити 15-20 хвилин.

Перекласти гаряче варення в простерилізовані банки, залишаючи 1 см від краю і закатати.

Стерилізувати 10 хвилин і охолодити.

Повидло з ожини


• 1 кг ожини

• 500-600 г цукру

На повидло відібрати свіжі міцні цілком дозрілі ягоди темно-синього (до чорного) кольору.

Ожину перебрати, видаляючи всі сторонні домішки і неїстівні частини, вимити в проточній воді і придушити вручну.

Отриману масу перемішати з цукром і уварити на помірному вогні, постійно помішуючи дерев'яною лопаткою.

З огляду на те, що лісова ожина зазвичай не має аромату, в повидло можна, за бажанням, ввести есенцію або додати пюре з інших видів ягід, багатих ароматичними речовинами: наприклад, зі смородини, лісової малини та ін.

Готове повидло розкласти по банках і зберігати в прохолодному місці.

Джем з ожини


• 600 г ожини

• 1 кг цукру

• вода

• 4-5 г пектину

• 1/2 ч. Ложки винної кислоти

Перебрану і промиту ожину помістити в цукровий сироп, приготовлений з цукру і води. До середини варіння джему в нього додати пектин, змішаний з 6-8 г цукру і розчиненого у воді.

Джем варити, не заважаючи його, щоб зберегти цілість ягід. Під час варіння піну, що утворюється зняти ложкою. До кінця варіння в джем додати винну кислоту. Варіння продовжувати 2-3 хвилини, потім зняти джем з вогню.

Спливли зернятка видалити шумівкою. Коли джем трохи охолоне, розфасувати його в банки.

ГОСПОДАРЦІ НА ЗАМІТКУ

У вичавках ожини міститься антоціан темно-червоного кольору. Ця речовина добре розчиняється в воді і його можна використовувати як нешкідливий харчовий барвник.

 Желе з ожини


• 1,3 л соку ожини

• 750 г цукру

• 40 г пектинового порошку

• 1/2 ч. Ложки лимонної кислоти

Перебрану ожину обполоснути на ситі водою. Перекласти в каструлю, розім'яти, підлити трохи води і варити під кришкою близько 15 хвилин. Потім віджати сік. Чистий сік варити в широкій каструлі, щоб випарувати близько третини обсягу. Пектиновий порошок, змішаний з цукровою пудрою (200 г пудри на 40 г порошку) всипати в сік і варити. Коли цукор розчиниться, всипати цукор, що залишився і варити при інтенсивному кипінні далі. В кінці варіння додати лимонну кислоту, розчинену в ложці води. Піну, що утворюється зібрати шумівкою або дерев'яною ложкою в кінці варіння.

Киплячим желе заповнити банки, закрити кришками, перевернути догори дном і залишити охолоджуватися.


Комментариев нет:

Отправить комментарий