Сік ожини натуральний
Ягоди подрібнити і віджати сік. Профільтрувати його, підігріти і довести до кипіння. Потім розфасувати по банкам (або пляшках), закупорена і витримати під ковдрою до охолодження. Або ж пастеризувати при 85 ° C:
- банки ємністю 0,5 л - 15 хвилин,
- банки ємністю 1 л - 20 хвилин.
Ожина натуральна
Для приготування натуральних консервів ягоди очистити від чашолистків, впорядкувати за ступенем зрілості, видалити м'які і пошкоджені плоди.
Ожину слід промити в холодній воді і укласти в підготовлені банки. Залити окропом, накрити кришками і стерилізувати:
- ємністю 0,5 л - 9-10 хвилин,
- ємністю 1 л - 10-12 хвилин.
Після стерилізації банки негайно закупорити, перевірити герметичність і охолодити при кімнатній температурі.
Компот з ожини
Підготовлені ягоди укласти в банки, злегка струшуючи їх, і залити цукровим сиропом, підігрітим до 85-90 ° C.
Для заливки ожини приготувати сироп міцністю 60%, додаючи на 1 л води 1500 г цукру. Отриманим кількістю (1930 г) можна залити 7-8 банок ємністю 850-900 м
Стерилізація ожини триває 8-10 хвилин з моменту закипання води. Після стерилізації компот охолодити холодною водою.
Сироп з ожини
• 1 л соку ожини
• 1,5 кг цукру
• 6 г лимонної кислоти
Перебрану ожину обполоснути водою і розім'яти. На 1 кг ожини додати 3/4 л води і поставити на 12 годин в прохолодне місце.
Суміш профільтрувати. Сік підігріти до 80 ° C, додати цукор, лимонну кислоту, розлити по банках і закрити кришками.
Варення з ожини
• 1 кг ожини
• 1,5 кг цукру
• 3 склянки води
На варення слід відібрати великі, міцні, інтенсивно забарвлені і ароматні ягоди.
Перебрану ожину промити і дати стекти воді.
З цукру і води приготувати сироп, уварівая його до повного розчинення цукру. Коли сироп охолоне, в нього додати ожину і витримати 1 годину, а потім варити варення, не заважаючи, до необхідної густоти. Піну, що утворюється періодично видаляти шумівкою.
Варення можна витримати в дрібній посуді одну ніч, а потім розлити в банки.
Варення з ожини з лимонним соком
• 1 кг ожини
• 1 кг цукру
• 2 ст. ложки лимонного соку
• сіль
У каструлі змішати ожину, цукор, лимонний сік і сіль. Довести до кипіння, часто помішуючи, потім продовжувати варити 15-20 хвилин.
Перекласти гаряче варення в простерилізовані банки, залишаючи 1 см від краю і закатати.
Стерилізувати 10 хвилин і охолодити.
Повидло з ожини
• 1 кг ожини
• 500-600 г цукру
На повидло відібрати свіжі міцні цілком дозрілі ягоди темно-синього (до чорного) кольору.
Ожину перебрати, видаляючи всі сторонні домішки і неїстівні частини, вимити в проточній воді і придушити вручну.
Отриману масу перемішати з цукром і уварити на помірному вогні, постійно помішуючи дерев'яною лопаткою.
З огляду на те, що лісова ожина зазвичай не має аромату, в повидло можна, за бажанням, ввести есенцію або додати пюре з інших видів ягід, багатих ароматичними речовинами: наприклад, зі смородини, лісової малини та ін.
Готове повидло розкласти по банках і зберігати в прохолодному місці.
Джем з ожини
• 600 г ожини
• 1 кг цукру
• вода
• 4-5 г пектину
• 1/2 ч. Ложки винної кислоти
Перебрану і промиту ожину помістити в цукровий сироп, приготовлений з цукру і води. До середини варіння джему в нього додати пектин, змішаний з 6-8 г цукру і розчиненого у воді.
Джем варити, не заважаючи його, щоб зберегти цілість ягід. Під час варіння піну, що утворюється зняти ложкою. До кінця варіння в джем додати винну кислоту. Варіння продовжувати 2-3 хвилини, потім зняти джем з вогню.
Спливли зернятка видалити шумівкою. Коли джем трохи охолоне, розфасувати його в банки.
ГОСПОДАРЦІ НА ЗАМІТКУ
У вичавках ожини міститься антоціан темно-червоного кольору. Ця речовина добре розчиняється в воді і його можна використовувати як нешкідливий харчовий барвник.
Желе з ожини
• 1,3 л соку ожини
• 750 г цукру
• 40 г пектинового порошку
• 1/2 ч. Ложки лимонної кислоти
Перебрану ожину обполоснути на ситі водою. Перекласти в каструлю, розім'яти, підлити трохи води і варити під кришкою близько 15 хвилин. Потім віджати сік. Чистий сік варити в широкій каструлі, щоб випарувати близько третини обсягу. Пектиновий порошок, змішаний з цукровою пудрою (200 г пудри на 40 г порошку) всипати в сік і варити. Коли цукор розчиниться, всипати цукор, що залишився і варити при інтенсивному кипінні далі. В кінці варіння додати лимонну кислоту, розчинену в ложці води. Піну, що утворюється зібрати шумівкою або дерев'яною ложкою в кінці варіння.
Киплячим желе заповнити банки, закрити кришками, перевернути догори дном і залишити охолоджуватися.
Комментариев нет:
Отправить комментарий