суббота, 13 июля 2013 г.

Маринад(и)і соуси для шашлика


Кефірний На 2 кг м'яса - 1 л кефіру (жірностио не вище 2,5%), 1 кг цибулі, 10 горошин чорного перцю, 1 ст. л. хмелі-сунелі. Цибулю наріжте кубиками, злегка примніть, змішайте з хмелі-сунелі і спеціями. Перетріть м'ясо з цибулевої сумішшю, злейте кефіром, струсіть ємність, щоб кефір покрив кожен шматочок м'яса, і витримайте мінімум 2 години на холоді. Прекрасний маринад для свинини і яловичини, непогано для курчат, яких будуть смажити половинками.



Мінеральний На 2 кг м'яса - 1,5 л Сильногазированная ної мінеральної води, 3 цибулини, 1 пучок змішаної зелені, 2 ч. л. черною перцю горошком, 2 ст. л. солі. Цибулю наріжте кубиками, натріть їм м'ясо, викладіть в каструлю, перекладаючи гілочками зелені, цибулею, сіллю і горошинами перцю. Залийте водою і витримайте від 1 години (свиняча шия) до 4 годин (жорстка яловичина). Ідеально для свинини, хоча з яловичиною теж виходить на ура. Увага! Воду потрібно брати їдальню, а не лікувально-столову. Використовуйте ту мінералку, яку любите пити.

Винний На 1,5 кг м'яса - 1 пляшка червоного сухого вина, 3 цибулини, 2 (т. л. Чорного меленого перцю. Цибулю наріжте невеликими кубиками (як на звичайну піджарку до супу). М'ясо ретельно розітріть з перцем і цибулею, залийте вином і залиште маринуватися на ніч. Ідеально - для яловичини, непогано - для свинячої шиї.

Винно-базиліковий На 1 кг м'яса - 1 великий пучок фіолетового базиліка, 1 пляшка сухого білого вина, 2 середнього розміру цибулини, 1 ч. л. білого меленого перцю. Базилік промийте та висушіть, листя відокремте від стебел і крупно наріжте. Цибулю наріжте невеликими кубиками. Змішайте базилік, цибуля і перець, перемішайте і Пересипте цією сумішшю м'ясо, притискаючи і як би розтираючи кожен шматочок. Притисніть м'ясо до дна ємності, залийте вином, накрийте кришкою і залиште маринуватися на 3-4 години. Підходить для свинини та індички.

Гірчичний маринад На 1 кг м'яса - 1 ст. готової гірчиці, 1 ч. л. меленого кмину, 1 ст. л. меду, цедра 1 апельсина, 1 ч. л. чорного меленого перцю. Будинки приготуйте соус: з'єднайте всі інгредієнти маринаду в блендері і збийте до однорідності. М'ясо підготуйте до смаження: вимийте, обсушіть, зріжте жир і плівки, наріжте шматочками. Вже на природі, перед смаженням, змастіть м'ясо соусом (з одного боку, якщо смажите на решітці; якщо на шампурі - обмазують весь шматок відразу), обсмажте, змастіть інший бік і обсмажте її. Це один з кращих маринадів для баранини. Але й із свининою чи яловичиною теж непогано. Особливо якщо взяти гірчицю з цілими зернятками. Свинину і яловичину, до речі, краще трохи відбити, перш ніж обмазувати маринадом і смажити на решітці. Якщо м'ясо для майбутнього шашлику або барбекю м'яке і вам хочеться замаринувати його в томаті, додайте до маринаду 1-2 ч. л. меду, щоб пом'якшити кислоту і зберегти природну ніжність м'яса.

На виноградному оцті На 2 кг м'яса - 2 ст. білого виноградного оцту, 1 корінь петрушки, 2 моркви, 2 великих цибулини, 3-4 лаврових листа, 5 часточок часнику, 5 бутонів гвоздики, 0,5 ч. л. мускатного горіха. Корінь петрушки і моркву наріжте кружальцями, цибулю - півкільцями, часник пропустіть через прес. М'ясо наріжте шматочками і складіть в ємність для маринування шарами: шар м'яса - шар з лука, петрушки, моркви, часнику, лаврового листа, перцю, гвоздики і дрібки мускату. Оцет розведіть з водою і влийте в м'ясо. Дайте постояти 2 години. Прекрасний маринад для яловичини і не самою м'якою свинини: з ним м'ясо набуває м'якість і п'янкий аромат. Увага! Вибираючи винний оцет, зверніть увагу на склад. Правильний оцет складається з одного інгредієнта: перебродившего винограду. Якщо у складі вказані різні хімічні добавки, краще візьміть яблучний оцет. А ось столовий оцет занадто жорсткий для м'яса.

Коньячний На 2 кг м'яса - 0,5 ст. коньяку, 0,5 ст. соєвого соусу, 1 стручок гострого перцю (можна замінити меленим, 1 - 2 ст. л. - залежно від того, наскільки гостре м'ясо ви любите), 2 ч. л. чорного перцю горошком, 2 білих салатних цибулини, 3 ст. л. рафінованої олії. Цибулю і червоний перець наріжте півкільцями. Нарізане порційними шматочками м'ясо складіть у каструлю, перешаровуючи цибулею, чорним і червоним перцем. Коньяк, соєвий соус і масло збовтайте до однорідності і залийте отриманим маринадом м'яса. Струсіть каструлю, щоб маринад торкнулася кожного шматочка, і маринують не менше 2 годин, періодично струшуючи каструлю. Найкраще підходить для свинини і яловичини.

Аджічний На 1 кг м'яса - 1 півлітрова баночка аджики, 0,5 ст. яблучного оцту, 10 горошин чорного перцю. М'ясо пересипьте перцем, додайте аджику і оцет, гарненько перемішайте, придавите гнітом і витримайте 2 години. Підходить для маринування курки, індички і свинини. Прекрасний варіант маринаду, коли рішення відправитися на шашлики приймається спонтанно - не вимагає якихось особливих інгредієнтів, а вже аджика і оцет нйдутся в кожному будинку. Звичайно, краще, якщо аджика буде домашньою.

З ківі На 1 кг м'яса - 1 ківі, 1 цибулина, 1 ч. л. чорного меленого перцю, 1 пучок петрушки. Ківі очистіть від шкірки і перетворите в пюре. Цибулю наріжте півкільцями, петрушку крупно нарубати. М'ясо приправте перцем, перемішайте з ківі, цибулею і зеленню і залиште на годину. Прекрасний маринад для будь-якого м'яса, яке не відрізняється м'якістю. Ківі має особливу властивість - розм'якшувати волокна м'яса. Але не маринуйте майбутній шашлик занадто довго - його легко пересушити.

 
Йогуртове-м'ятний На 1,5 кг м'яса - 500 мл натурального йогурту без наповнювачів, пучок м'яти, 3-4 часточки часнику, 2 ч. л. червоного меленого перцю. Часник пропустіть через прес, м'яту дрібно нарубати. З'єднайте всі з йогуртом і замаринуйте м'ясо на 3 години (можна і довше). Ідеальний варіант маринаду для баранини, дуже добре з птахом.

Гранатовий На 1 кг м'яса - 2 ст. гранатового соку, 0,5 ст. горілки, пучок кінзи, пучок м'яти, 1 ч. л. чорного меленого перцю, 1 цибулина. Зелень і цибулю крупно нарубати, з'єднайте з перцем, натріть цією сумішшю шматочки м'яса. Викладіть м'ясо в каструлю, пересипаючи цибулею з зеленню, і залийте гранатовим соком з горілкою. Витримайте ніч у холодильнику. Прекрасний маринад для баранини, свинини і яловичини.

«Кривава Мері» На 500-700 г м'яса - 1 ст. якісного томатного соку (без солі і консервантів, найкраще домашнього), половина цибулини, 2 зубчики часнику, 1 невеликий стручок червоного гострого перцю, 0,5 ст. горілки, але 1 ст. л. вустерського соусу і лимонного соку, по 1 ч. л. солі, чорного меленого перцю, насіння селери (можна замінити 1 ст. л. натертого кореня селери) і тертого хрону (можна замінити 1 ст. л. готового столового хрону), 5 ст. л. оливкової олії. Часник пропустіть через прес, червоний перець дрібно наріжте і зітреш з насінням селери. Всі інгредієнти з'єднайте, збовтайте до однорідності, залийте маринадом м'ясо. Витримайте від 2 до 12 годин е холодильнику. Підходить для будь-якого м'яса, особливо вдало з яловичиною.

Теріякі На 2 кг м'яса - 0,5 ст. соєвого соусу, 0,5 (т. л. порошку імбиру, 4 (т. л. лимонного соку, 2 ст. л. з гіркою меду, 2-3 часточки часнику. Часник пропустіть через прес, з'єднайте з іншими інгредієнтами і розмішайте до однорідності. Залийте м'ясо маринадом, примніть кожен шматочок, щоб воно краще всотало, і витримайте в холодильнику 3 (або більше) години. Ідеально для курки та індички, непогано зі свининою.

Луково-яєчний На 1 кг м'яса - 3 цибулини, 2 сирих яйця, 2 лимона, 2 ч. л. чорного меленого перцю, сіль. Лук пропустіть через м'ясорубку, яйця збийте, з лимонів видавіть сік. З'єднайте всі інгредієнти, перемішайте і замаринуйте м'ясо на 1 годину. Підходить для маринування свинини і курячих грудок - м'ясо виходить дуже соковитим. Такий маринад добре підходить до великій рибі.

Середземноморський На 1,5 кг м'яса - 3 ст. л. сушеного розмарину, 0,25 ст. оливкової олії, 3 великих лимона, 1 головка часнику. Якщо у вашій компанії не всі люблять гірке, нехай бажаючі приправлять готове м'ясо соусом з додаванням гострого перцю. З лимонів вичавіть сік (при цьому вичавлені шматочки збережіть). Часник пропустіть через прес. Ретельно перемішайте інгредієнти маринаду. М'ясо перекладіть віджатим лимоном (цедра при маринуванні дасть свою неповторну нотку), залийте маринадом. Витримайте на холоді мінімум 4 години. Чудово підходить до свинини, яловичині і баранині. Крім того, в такому маринаді хороша риба, тільки на 1,5 кг рибного філе візьміть в 2 рази менше продуктів і маринують 1 годину.

Томатний На 1 кг м'яса - 3 цибулини, 500 мл томатного соку, 100 мл яблучного оцту (якщо його немає, краще візьміть сухе біле вино, а не звичайний столовий оцет), по 0,5 ч. л. меленого мускатного горіха, коріандру і чорного перцю. Цибулю наріжте кільцями. М'ясо наріжте шматочками потрібного вам розміру і гарненько натріть сумішшю мускату, перцю і коріандру. Складіть у каструлю, перекладаючи кільцями цибулі (тут потрібні саме кільця або півкільця - цибуля має надати легкий аромат м'ясу, а не стати основним активним інгредієнтом маринаду). Залийте сумішшю томатного соку і яблучного оцту. Витримайте ніч. Найкраще підходить для маринування свинини і яловичини.

Апельсиновий На 1 кг м'яса - 2 ст. свіжовичавленого апельсинового соку, 1 стручок червоного гострого перцю, 2 часточки часнику, 0,5 ч. л. чорного меленого перцю, сіль. Часник наріжте на половинки, перець дрібно нарубати. Перемішайте часник, червоний і чорний перець і сіль з м'ясом, залийте апельсиновим соком. Витримайте 2 години. Один з кращих маринадів для курки. Якщо відчуваєте, що м'ясо сухувато, додайте в маринад 2 ст. л. рослинної олії. А готовий шашлик смачно буде посипати кунжутом.

Чайний На 1 кг м'яса - 3 цибулини, 1 ст. л. чорного меленого перцю, 2 ст. л. чорного чаю, 2 ст. окропу. Заваріть чай окропом, дайте настоятися 15 хвилин, процідіть. Цибулю наріжте кубиками. М'ясо поперчіть, перетріть з цибулею, залийте остиглим чаєм і витримайте 5-6 годин. Якщо ви хочете почувати легку нотку цибулі в готовому м'ясі - ріжте цибулю півкільцями. А якщо бажаєте, щоб цибуля гарненько промаринуватися м'ясо, нарубати його дуже дрібно. Підходить для маринування яловичини і свинини.

На квасі На 1 кг м'яса - 1 л якісного квасу без хімічних добавок, 2 цибулини, 2 ст. л. меду, 1 ч. л. чорного меленого перцю. Цибулю наріжте півкільцями. М'ясо поперчіть, складіть у каструлю, пересипаючи цибулею. Мед розбавте квасом і замаринуйте м'ясо. Витримайте 2-3 години. Ідеально для свинини.

Майонезний На 1 кг м'яса - 250 мл майонезу, за бажанням -1 цибулина, 0,5 ч. л. порошку каррі. М'ясо наріжте шматочками і гарненько перемішайте з майонезом. Залиште м'ясо на 2 години. У принципі, цього достатньо, щоб шашлик вийшов соковитим і ароматним. Але якщо хочете, можете додати цибулю і трохи порошку каррі - це зробить м'ясо ще більш пікантним на смак і додасть золотистий колір. Підходить для свинини, яловичини і великої риби, яка смажиться стейками. У випадку з курятиною краще взяти майонез навпіл з густою сметаною.

Яблучний На 2 кг м'яса - 1 пляшка білого сухого вина, 1 кг кислих яблук, 3 ст. л. меду, 1 ч. л. чорного меленого перцю, 1 цибулина, 3 ст. л. рослинної олії. Яблука очистіть від шкірки і насіння, натріть на крупній тертці. Цибулю наріжте кубиками. Натріть м'ясо цибулею і перцем, складіть в ємність для маринування, перешаровуючи яблуками. Мед, вино і рослинна олія з'єднайте, збовтайте і залийте м'ясо. Витримайте 3 години. Цей маринад додасть тонкий кисло-солодкий смак свинині, індичатині і курятині.

Розсольний На 1 кг м'яса - 1 л розсолу з-під маринованих огірків чи помідорів, 2 цибулини, 1 ч. л. меленого чорного перцю, 1 ст. л. червоного меленого перцю. Цибулю дрібно наріжте, перемішайте з обома видами перцю і замаринуйте в цій суміші м'ясо на півгодини. Потім залийте розсолом і витримайте в холодильнику ніч. Найкраще в цьому маринаді вийдуть свинина і яловичина. Можна додати до маринаду подрібнені солоні помідори чи огірки, законсервовані в розсолі.

Вершковий На 1 кг м'яса - 500 мл вершків жирністю не менше 20%, 1 ст. л. сушеного базиліка, 3 часточки часнику, 1 ч. л. чорного меленого перцю. Цибулю наріжте дрібними кубиками. Перемішайте м'ясо з цибулею і прянощами, залийте вершками і витримайте 3 години. Прекрасно зі свинячої корейкою і курячими грудками - тобто з тими видами м'яса, яким не вистачає соковитості і жирності. Але і з м'ясом з інших частин свинячої туші вийде дуже смачно.

Бальзамічний На 1,5 кг м'яса - 0,5 ст. оливкової олії, 0,25 ст. бальзамічного оцту, 2 часточки часнику, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. гірчиці, по 1 ч. л. сушених орегано і розмарину. Всі інгредієнти для маринаду з'єднайте і перемішайте з м'ясом. Витримайте 3:00 на холоді. Найкраще цей маринад «працює» з бараниною, яловичиною, а також свининою із задньої частини. У ньому ж ненадовго (30-40 хвилин) смачно буде замаринувати яловичу печінку.

Арабська На 2 кг м'яса - 2 цибулини, пучок базиліка, 1 ч. л. кориці, 1 ч. л. зіри, 1 ч. л. чорного меленого перцю, 4 ст. л. рослинної олії, 2 лимона. М'ясо наріжте шматочками. Цибулю дуже дрібно наріжте і пам'ятайте руками, щоб виділився сік. Базилік крупно наріжте, додайте до цибулі. М'ясо натріть сумішшю перцю, кориці і зіри. Потім перемішайте з цибульний-базилікового сумішшю і залиште маринуватися на 4 години. За 20 хвилин до смаження полийте м'ясо лимонним соком. Цей маринад найкраще відтіняє смак курки та індички.

Ананасовий На 1 кг м'яса - половина свіжого ананаса, 2 ст. л. меду, 3 часточки часнику, по 1 ч. л. каррі і меленого імбиру, 0,25 ст. яблучного оцту, 100 мл соєвого соусу. Ананас наріжте маленькими кубиками. М'ясо наріжте шматочками, натріть каррі, імбиром і пропущеним через прес часником. Складіть у каструлю, пересипаючи ананасом і злегка ущільнюючи. Мед, оцет і соєвий соус розмішайте до однорідності, залийте м'ясо і маринують 3 години. Маринуйте таким способом свинину і курятину.

Пивний На 2 кг м'яса - 0,5 л світлого пива, 3 середнього розміру цибулини, 200 мл рослинного масла, 1 лимон, 1 ст. л. гірчиці, по 1 ч. л. червоного і чорного меленого перцю. М'ясо наріжте порційними шматочками, залийте пивом і витримайте 1,5 години. Потім пиво злийте, м'ясо приправте прянощами, перекладіть нарізаним півкільцями цибулею, злегка ущільните і залийте сумішшю масла з лимонний соком. Витримайте ніч. Прекрасно - для свинини.

Горіховий На 1 кг м'яса - 1 ст. ядер волоських горіхів, 1 цибулина, 3 часточки часнику, 200 мл рослинного масла, 0,5 ч. л. Спробуйте сухе маринування - наприклад, сухий маринад «Прованс». Змішайте по 2 ст. л. сушеного листя розмарину, орегано, майорану і базиліка, додайте щедру щіпку насіння фенхелю, 1 ч. л. горошин чорного перцю і 2 лаврових листа. Все вищезазначене подрібніть в ступці (або загорнувши в чисте кухонний рушник і покатавши по ньому качалку). Натріть травами м'ясо (1,5 кг). Якщо на ньому немає жиру, змастіть рослинною олією. Витримайте 2 години - і можна смажити. М'ясо наріжте шматочками. Горіхи підсмажте на сухій сковороді. Часник пропустіть через прес. Змішайте перець, часник, горіхи і масло, перемішайте м'ясо з маринадом і витримайте 1 годину. Вдалий маринад для курятини.

Ткемалі На 1 кг м'яса - 300 мл соусу «Ткемали», 1 ст. л. меду, 3 ст. л. рослинної олії, 0,5 ч. л. чорного меленого перцю. М'ясо наріжте шматочками і перемішайте з усіма інгредієнтами маринаду. Витримайте 1-2 години. Дуже смачний в такому маринаді свинячий шашлик.

Комментариев нет:

Отправить комментарий