суббота, 10 апреля 2021 г.

Як правильно солити плотву?


Плотва - поширена річкова риба. У неї відмінні смакові дані. Як і іншу рибу її смажать, варять з неї юшку, запікають і солять. Останній спосіб приготування добре підходить для тривалого зберігання продукту. Про нього більш детально.

Як правильно підготувати плотву до засолюванні?

Заморожену рибу слід розморозити при кімнатній температурі. Потім витріть плотву паперовими серветками або рушниками. Тепер тушки вагою понад 0,5 кг рекомендують випатрати і видалити зябра. Черево теж витріть ганчіркою або серветкою. Зчищати лушпиння з плотви не треба.

Як правильно солити плотву?

Є два варіанти як засолити плотву. Все залежить від розмірів риби. Тепер більш докладно про кожен.

Солимо плотву «мокрим» способом

Візьміть велику глибоку емальовану ємність (каструлю або відро). Обов'язково помийте і витріть. На дно насипте солі (0,5 см). Тепер викладайте плотву. Чи не всю відразу, частинами. Пересипьте сіллю. І так поки не закінчиться плотва. Вся риба повинна бути покрита рівномірним шаром солі. Після цього зверху покладіть тарілку або дерев'яну дошку і надавіть гнітом. Приберіть в прохолодне місце, а краще в холодильник. Через деякий час риба віддасть солі рідина і утворюється розсіл. Саме тому цей метод і називають мокрим.


Соліть плотву 1-2 дня (деякі вважають за краще це робити до 5-ти діб). Потім промийте напівфабрикат під холодною водою і вимочіть його. На це знадобиться від 30 хвилин до 3-х годин. Тут все просто: чим довше солили, тим більше вимочуйте. Тепер плотву можна підвісити в тіні і сушити від 1-ї до 4-х тижнів.


Солимо плотву «сухим» способом

Таким способом рекомендують солити велику плотву (більше 0,5 кг). Знадобиться дерев'яний ящик або бочка. Головне, щоб в дні були щілини, через які буде витікати рідина. Далі все просто. На дно сіль. Потім риба. Потім знову сіль. І так поки не закінчиться плотва. Зверху слід рясно посипати сіллю. Такий момент. Черевця зсередини добре натріть сіллю, і покладіть рибу ними вгору. Тепер в якомусь прохолодному місці, в землі необхідно викопати невелике заглиблення і встановити в нього ящик або бочку. Накрийте зверху ємність плівкою. Плотва буде солитися 2-3 дня. Потім промийте її під холодною проточною водою і вимочують близько 2-х годин, змінюючи рідина кілька разів.


Досвідчені кулінари рекомендують додавати трохи цукру до солі (1 столова ложка: 1 кг). Звичайно ж, вода для вимочування повинна бути дуже холодною. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий