пятница, 19 июля 2013 г.

рецепти: консервація винограду

 Виноград мочений

Заливка: 1л води, 30 г цукру, 10 г солі, 10 г порошку гірчиці.
Для мочіння придатний не зовсім зрілий кисло-солодкий виноград. Можна використовувати різноманітний посуд різної місткості. У велику посуд укласти грона, в скляні банки-грона, поділені на частини. Щільно покладений виноград залити підготовленим розчином, накрити лляною серветкою, зверху покласти кружок і вантаж. Через 25 днів виноград буде готовий до вживання. Зберігати в холодному місці.


Виноград, маринований по-грузинськи


Заливка: на 1 л води - 2 ст. ложки цукру, 2 ч. ложки солі. 500 мл 6%-иого яблучного або столового оцту, 10-12 горошин запашного перцю, 4-6 лаврових листків, 1 шматочок кори кориці, 2-3 бутони гвоздики.



Грона винограду крупноягодного сорти з щільною шкіркою розділити на частини, залишаючи по 5-6 ягід на кожній з них.Ретельно вимити, сполоснути окропом і укласти в чисту тару: дубові барила, скляні бутлі, банки.Щоб ягоди не спливли при заливці, покласти на них невеликий гніт; в горлечко пляшки (банки) вкласти 2 прутика, складених навхрест.Прянощі (горошини перцю, лавровий лист, корицю і гвоздику) покласти на дно тари перед її заповненням.Налити в посуд з виноградом необхідну кількість оцту, залити киплячу воду з розчиненими в ній цукром і сіллю.Для оберігання маринаду від окислення налити зверху рослинне масло шаром 0,5-1 см.Заповнену тару щільно обв'язати вгорі пергаментним папером і зберігати при температурі не вище 10 ° С, Маринування триває приблизно 1 місяць. У сухому місці при тій же температурі маринад здатний зберігатися кілька місяців.

Сидр з винограду

Виноградний сік вважається одним з найбільш цінних і поживних напоїв; він містить 15-20 відсотків цукру, тобто вдвічі більше, ніж самі солодкі сорти яблук. Разом з тим зміст кислот у виноградному соку коливається в межах від 0,7 до 1 відсотка, і, таким чином, його не доводиться подкіслять. Більш висока кислотність дуже бажана в сидрі. Ось чому так високо цінуються сидри з сортів винограду Рейнський, Рислінг італійський і Рислінг Нейбургской. Читати далі ...

Сироп з винограду


Виноградний сироп з культурних, а також з гібридних сортів готують за рецептами I і II. Це дуже смачний і освіжаючий напій, особливо якщо він приготовлений з ягодтех сортів, з яких зазвичай роблять сидр.
На виноградні сиропи використовують соки, очищені хімічним шляхом, а також відстоюванням і фільтруванням.

Желе з винограду


Білі сорти гібридного винограду з м'ясистою слизової м'якоттю містять багато пектину. Сік, віджатий з варених ягід винограду, желирующее так само добре, як сік з ягід агрусу. Додавання лимонної кислоти в такий сік не потрібно. У сік, отриманий від перестиглих чи погано желирующих гібридних ягід, додають сік з яблук або айви.

Сушка винограду

Найбільш придатні для сушіння ягоди білих сортів винограду з щільною шкіркою, більш дрібні, досить стиглі, багаті цукрами. Такі ягоди залишають на лозі, поки вони не зав'януть, а потім грона досушують на сонці. Штучна сушка в сушарках, як правило, застосовується рідко, так як продукт виходить низької якості. Температура під час сушіння не повинна перевищувати 75 градусів; проводити сушку треба якомога швидше. Сушку на сонці частково замінюють сушінням за допомогою електричних ламп.Хороший родзинки виходить зі спеціальних сортів винограду без насіння і з невеликим вмістом кислот.

Компот з винограду


Виноградний компот готують з цілком здорових, зрілих і твердих ягід без плодоніжок, які слід обережно відривати, а не стригти, бо їх залишки надають компоту терпкий смак. Найбільш придатні для компотів м'ясисті сорти винограду з грубою шкіркою, що не дуже соковиті. Такі ягоди при стерилізації не лопаються. Після видалення плодоніжок ягоди миють кілька разів; коли вода з них стече, ягоди укладають у банки, і заливають гарячим сиропом. Читати далі ...

Комментариев нет:

Отправить комментарий