пятница, 19 июля 2013 г.

рецепт засолки груздів холодним і гарячим способом


два варіанти соління: засолка груздів холодним способом і засолка груздів гарячим способом.
Засолка чорних груздів холодним способом
(На 50 порцій)
Інгредієнти:

    
грузді чорні - 5 кг
    
часник - 13 зубчиків
    
сіль - 150 грам
    
чорний перець - 18 горошин
    
хрін - 20 штук
    
лавровий лист


Перед тим як приступити до засолюванні їх необхідно добре вимити, потім вимочити, приблизно протягом 3-5 діб, в холодній воді, періодично її міняючи.
Тепер беремо банки, гарненько їх промиваємо і обдаємо окропом. Складаємо грузді шарами в банки. При цьому кожен гриб необхідно натерти сіллю. Для того щоб гриби не пересолити використовують 3-5% солі від їх ваги. Звичайно, можна використовувати і більше солі - тоді вони будуть краще зберігатися. Між шарами грибів кладемо часник, перець, хрін і лавровий лист.
Потім кладемо марлю, складену в 2-3 шари. На неї викладаємо зелень і щільно закриваємо банку кришкою. Вільного місця між банкою і кришкою не повинно бути. Гриби повинні бути як би під гнітом. Банки прибираємо в холодильник.
Засолка відбувається протягом 30-40 днів. Перед вживанням прибираємо з банки марлю, зелень. Якщо у верхньому шарі є цвіль, то її теж краще прибрати.
Рецепт засолювання груздів нескладний, кожен новачок з ним впорається.
1 порція - 24 кКал

    
Білки - 3 гр.
    
Жири - 0,5 гр.
    
Вуглеводи - 2 гр.
Засолка чорних груздів гарячим способом
(На 50 порцій)
Інгредієнти:

    
грузді чорні - 5 кг
    
парасольки кропу
    
часник - 15 зубчиків
    
сіль - 10 ст.л.
    
лавровий лист
    
чорний перець - 15-20 горошин
    
листя чорної смородини - 20 штук
Перед засолкою потрібно ретельно вимити грузді, вимочити 3-5 діб, великі нарізати на частини.
Тепер промиваємо зелень, чистимо часник, потім нарізаємо його.
Кип'ятимо підсолену воду і кладемо гриби в неї, варимо 10-15 хвилин.
На дно простерилізованою банки насипаємо трохи солі, перець горошком, парасолька кропу, лист чорної смородини і зверху один шар груздів. Потім посипаємо сіллю, кладемо перець, часник, лавровий лист, шар грибів, і процедура повторюється.
Все це необхідно ущільнити, потім заливаємо водою, в якій варилися гриби, щоб вийшов все повітря, і закриваємо прокипяченной поліетиленовою кришкою. Як банки охолонуть, прибираємо в холодильник. Їсти гриби можна через півтора місяці.
Можна вважати, що рецепт засолювання чорних груздів гарячим способом вдався.
1 порція - 24 кКал

    
Білки - 3 гр.
    
Жири - 0,5 гр.
    
Вуглеводи - 2 гр.

1 комментарий: